• Min femåring har just lärt sig vad plus och minus är, hur det fungerar, hur man gör. Eftersom han är uppvuxen med iPhonen eller iPaden som lek- och lär redskap, har han nu efterfrågat ett plus- och minusspel.

  Math Fun är just ett matematikspel. Varken mer eller mindre. Du kan välja mellan addition med summor upp till fem eller tio, subtraktion med summor upp till tio eller en spelvariant där nummer ska ställas i ordning.

  I gratisvarianten är dock spelmöjligheterna begränsade till addition med summor upp till fem. Egentligen är det fel att benämna Math Fun för spel, det är ett renodlat läroredskap.

  För att ha glädje av spelet krävs att barnet sedan tidigare förstått hur addition och subtraktion fungerar, då spelet inte lär ut detta. Spelet är ett träningsredskap. Som vuxen tycker jag att det är aningens simpelt och upprepande, men femåringen utropade glatt att "det här spelet var jätteroligt mamma". Glada utrop hördes då han lyckats med en nivå. Det dröjde dock inte många minuter innan han efterfrågade ett annat spel.

  math fun matematikspel barnspel

  Math Fun

   
  • Applikation: Math Fun
  • Pris: Gratis / 15 kronor för att lösa upp alla nivåer
  • Betyg: ★ ★

   
 • Finns det något bättre än att en ruskig höstdag sitta i skönfåtöljen och titta ut? Kanske en brasa i öppna spisen. Det som saknas är bara ett bra spel. Ett riktigt bra spel till och med. Grimm är spelet för dagar som dessa. Det är ett vackert, rent av ljuvligt spel. Med din iPhone eller iPad i knät kommer snart den ruskiga höstdagen utanför snart vara bortglömd.

  I svartvitt, med små detaljer i färg, kör du en barnvagn i detta plattformsspel. Barnet i barnvagnen har blivit övergivet på tågstationen och nu är det du som ska hjälpa hen färdas genom världen.

  grimm spel plattform pussel

  Barnet färdas i barnvagnen genom denna förunderliga värld där du får klura ut hur de ska ta sig över hinder och fly från kraxiga kråkor och argsinta fyllgubbar.

  Även om spelet är underhållande, klurigt och skrattretande är det den vackra utformningen som tilldrar sig min beundran. Att kasta barnet ur barnvagnen för att slå fula gubbar på käften faller sig helt naturligt i detta spel. Grimm lyckas sannerligen med konststycket att förena en häpnadsväckande bakgrund till ett underhållande pusselspel. En fulländning i mitt tycke.

  grimm spel plattformsspel iphone

  Grimm

  • Applikation: Grimm
  • Pris: 7 kronor
  • Betyg: ★ ★ ★ ★ ★

   
 • Tvätta är applikationen för dig som aldrig haft hemkunskap. Tvätta är också applikationen för dig som haft hemkunskap men aldrig orkat memorera betydelsen av de många tvättsymboler som finns på kläder och textilier. Tvätta är applikationen för dig som glömt de samma.
  Det är en genialisk och simpel applikation. I sin enkelhet lyckas den med konststycket att beskriva den myriad av obegripliga symboler som ska få oss att tvätta våra textilier på rätt sätt. För helt ärligt nu: Hur många av er kommer ihåg vad symboler som inte visar gradantal betyder? Jag gör det i alla fall inte.
  För att inte riskera att tvätta yllekläder på vanliga tvättprogrammet, eller skicka kläder till kemtvätten som faktiskt inte bör kemtvättas, är det bra att kika på plaggets symboler. Med applikationen Tvätta vet du nu vad symbolerna betyder.
  Tvätta består av fem grupper av symboler; tvätt, blekning, torkning, strykning och kemtvätt. Varje grupp innehåller de tvättsymboler du söker. I och med sin enkla framtoning är Tvätta smidig att använda trots att den inte är speciellt vacker att titta på. Men vad gör väl det när den fyller sin funktion väl, och den gör det helt gratis.
  tvätta, hushåll, iphone

  Tvätta

  Applikation: Tvätta
  Pris: Gratis
  Betyg: ★ ★ ★

   
 • I applikationsdjungeln kan det vara svårt, för att inte säga ytterst sällsynt, att springa på spel som inte liknar något man tidigare spelat. I veckan gjorde jag det faktiskt.Oftast går det lätt att kategorisera nya spel genom att spela en minut eller två. Jaha, här har vi ett "tower defence"-spel, eller ett av alla "köra ett fordon fort"-spel. Överraskningarnas tid är förbi. För det mesta i alla fall.

  Så ramlade jag över underliga Absoption - ett spel som faktiskt inte liknar något jag tidigare spelat. Denna gång var det menat i positiv bemärkelse. Syftet med Absorption är att låta din lilla kula absorbera energi från kringflygande föremål. Låter det banalt? Ja, det är det vid en första anblick, men så spelar du lite till - och spelet växer.

  absorption, spel, iphone, ipad

  Banan ändrar utformning med jämna mellanrum. Du måste se upp för att inte krocka med vare sig väggarna eller föremålen du suger energi från. Ju fler föremål du är nära (det är så energin sugs ut), desto snabbare går absorberingsprocessen.

  I och med att spelet djupnar och blir svårare inser du efter en titt på klockan att du borde varit på arbetet för tre timmar sedan.

  Absorption

  • Applikation: Absorption
  • Pris: Gratis ( 15 kronor i app-köp för annonsfritt spel)
  • Betyg: ★ ★ ★ ★

   
 • Idag finns det en mängd fotoapplikationer att välja mellan. Fotograf är en av dessa. Skogen av fotoapplikationer är snårig och det kan vara svårt att hitta en applikation att trivas med. Många av fotoapplikationerna har dessutom likartade funktioner som gör valet än svårare.

  Fotograf är en självförklarande applikation som i utformning påminner mycket om flertalet andra fotoapplikationer. Läckra fotografier är lätt att skapa. Det är varken tidsödande eller krångligt, utan att för den del bli banalt.

  Precis som många andra renodlade fotoapplikationer, och applikationer där fotografering eller bildbearbetning endast är en del av applikationen, erbjuder Fotograf flertalet filter. Fotograf innehåller ett antal filter i standardförpackning, men det finns ytterligare att köpa till vid intresse. En intressant detalj i Fotograf är att fotografierna går justera via ytterligare inställningar så som kontrast, skuggor och temperatur.

  De sistnämnda inställningarna ger dina fotografier en personlig touch och de standardiserade filtren får ett ökat djup. När du gjort en inställning du är extra nöjd med kan du enkelt spara inställningarna som favorit.

  Fotografier tagna i andra applikationer kan laddas upp i Fotograf, vilket är ett stort plus för just denna fotoapplikation. Det går därför redigera bilder som inte är tagna med just denna fotoapplikation. På minussidan kan nämnas att det inte finns möjlighet att förse bilderna med ramar.

  fotograf fotografering

  Fotograf

  • Applikation: Fotograf
  • Pris: 15 kronor / 45 kronor för alla nu och framtida extra filter
  • Betyg: ★ ★ ★